Un passat en comú per descobrir

EXPOSICIÓ ITINERANT EL LLEGAT INDIÀ

EL LLEGAT INDIÀ

 

El que en l'imaginari col·lectiu pot semblar l'aventura trepidant d'uns valents emprenedors, va ser en el seu moment -en la majoria de casos- una realitat més dura i dramàtica del que ens puguem imaginar.

Entre finals del segle XVIII i començaments del XX, milers de catalans deixaren enrere casa, família i amics, per partir cap a les colònies d'ultramar, unes terres estranyes i hostils, un viatge sovint al desconegut.

Les circumstàncies d'aquells homes són diverses, tot i que una bona part d'ells tenien una cosa en comú: marxar a la recerca d'una cosa tan legítima com és una vida millor. Ens sona, oi? L'aventura indiana és considerada avui, més enllà de mites, tòpics i misteris, com el que realment va ser: un dels fenòmens migratoris més importants d'Europa en les tres últimes centúries.

 

 

Aquesta història l'han escrita els que tornaren, malauradament ben pocs. Enriquits o no del tot, foren ben afortunats, perquè molts quedaren pel camí. Els indians -americanos, cubanos o càncamos, com foren anomenats en retornar a casa- van deixar a Catalunya i als països on foren acollits un important llegat, tant material com intangible, fruit moltes vegades d'un cert altruisme, però també, per què no, de la vanitat.
L'impacte d'aquests herois, aventurers, intrèpids -o com vulguin ser qualificats- encara avui és palpable. Moltes localitats catalanes -costaneres la majoria, però també de l'interior- posseeixen vincles amb algun d'ells; o bé van ser-ne el lloc de naixença o el racó on van decidir invertir, establir-se i acabar de passar la vida.

 

L'exposició

El llegat indià, exposició itinerant organitzada per la Xarxa de Municipis Indians, pretén presentar d'una manera clara i succinta, a través de diversos camps temàtics, un dels episodis més fascinants de la nostra història moderna.

Tot i que encara resta molt per estudiar, els continguts d'aquesta mostra són possibles gràcies al treball dut a terme per nombrosos historiadors obsedits per donar a conèixer tota la llum, però també totes les ombres, d'aquests personatges tan emblemàtics, testimonis d'una època, tan controvertida avui, com fou la colonial. No ens toca a nosaltres de jutjar sinó d'entendre, de descobrir uns fets, una realitat molt més pròxima del que creiem. 

Característiques de l'exposició

L’exposició EL LLEGAT INDIÀ -un passat en comú per descobrir- és una exposició cultural i educativa, produïda per la Xarxa de Municipis Indians, que proposa una visió genèrica sobre el llegat deixat pels indians a Catalunya.

Des de l’any 2008 que la Xarxa de Municipis Indians treballa per donar valor i coneixement a la història dels indians. Amb aquesta exposició la Xarxa vol continuar difonent el llegat indià.

Des del principi, l’objectiu era donar a conèixer el món indià als ciutadans, però construint un discurs general i global que pogués arribar al conjunt de municipis indians que formen part de la Xarxa.

Aquest discurs havia de recollir no només el que potser ens és més conegut dels indians –com les cases indianes o els costums dels indians, el vestit, la gastronomia o la forma de parlar, aspectes tots ells que s’han potenciat a través de les successives fires- sinó també l’origen del fenomen, que no és altre que l’emigració a Amèrica.

S’havia d’explicar, per exemple, que aquesta va ser una emigració amb conseqüències diverses per la gent que va decidir travessar l’Atlàntic – n’hi ha que van tornar i molts altres que no ho van fer- i les activitats que els indians van desenvolupar al Carib (el petit comerç, el sucre o també l’esclavitud) que justifiquen, en bona part, l’origen de la seva fortuna.

L’exposició està pensada per oferir una visió global sobre els indians.

Son estructures metàl·liques que es munten individualment i que s'aguanten amb un peu. Aquesta estructura té els laterals imantats per a poder enganxar-hi una lona impresa amb cinta imantada.
Si es vol es poden posar lones impreses per davant i per darrera de l'estructura (per si no tinguéssim prou espai per posar les estructures a 1 sola cara).
Mides estructura: 80 cm amplada x 200 cm alçada / el peu de cada estructura fa 25 cm.

Estructures totals per a l'exposició: 16 unitats

  1. Què és la Xarxa de Municipis Indians. Passat i futur
  2. El Llegat Indià – un passat en comú per descobrir-
  3. Qui eren els indians?
  4. Causes, motius i circumstàncies
  5. De camí a una nova vida...
  6. Al camp i a la ciutat. Oficis indians
  7. Retorn a casa
  8. El llegat més visible
  9. Un estil per a ostentar
  10. Més enllà de la mort
  11. Una part més de la cultura catalana
  12. L’altra meitat de la història
  13. Filantropia
  14. Plafó del municipi (s'utilitza una sola estructura per a cada municipi)
  15. Mapa de municipis indians
  16. Crèdits i logotips

A part de l’exposició també oferim un catàleg de conferències per poder acompanyar l'exposició. El temes que podem oferir-vos són:

  • El llegat indià, el gran desconegut - 
  • La dona indiana - 
  • Oficis Indians -
  • Moda i teixits al món indià - 
  • Esclaus i negrers - 
  • Els indians i el modernisme - 
  • Els indians i la Maçoneria - 
  • Els indians i el patrimoni funerari - 
  • Indians d’interior – 

La Xarxa de Municipis Indians ens encarreguem de muntar i desmuntar. Temps de muntatge aproximadament unes 2 hores.

Vídeo de la inauguració del passat 18 de desembre de 2020 a la sala de plens de l’ajuntament de Sant Pere de Ribes

Si esteu interessats a rebre més informació o acollir aquesta exposició al vostre municipi us podeu posar en contacte amb:
Anna Castellví
Coordinadora de la Xarxa de Municipis Indians
info@municipisindians.cat
Mòbil 615135443


Agenda de l'exposició itinerant