icona

Els indians

Els indians / Jardins i plantes

Jardins i plantes

Els patis de les cases es tancaven amb reixes de ferro i s’hi accedia per una portalada força alta que estava decorada amb motius colonials. A través de patis i jardins, l’indià volia tornar a contemplar el paisatge tropical de Cuba i per això no hi faltava l’aigua ni la vegetació, que era molt abundant. Hi havia fonts, petits llacs, camins i tot tipus de plantes exòtiques.

Les plantes que es conreaven dins dels patis eren les mateixes que es plantaven dins dels jardins cubans, però no totes eren originàries de Cuba. Per exemple, hi havia el taronger de Louisiana, originari dels Estats Units, les buguenvíl·lies, que provenen d’Amèrica del Sud, i altres plantes com el castanyer d’Índia, els hibiscs, les fúcsies, les magnòlies o el bambú.

Quan els indians més rics volien construir un pati o un jardí més gran, encarregaven el disseny de parcs a diversos arquitectes. A Catalunya alguns dels parcs més coneguts són el Parc Güell de Barcelona, encarregat per l’indià Eusebi Güell a l’arquitecte Antoni Gaudí, i el Parc Samà, dins dels municipis de Cambrils i Montbrió del Camp, promogut per l’indià Salvador Samà i construït per Josep Fontserè i Mestre.

 
 

La palmera

La palmera s'ha convertit en un símbol de les cases indianes, però no totes les cases que tenen palmeres són cases indianes. Avui hi ha més de dues-centes espècies de palmeres, però la preferida pels indians era la palmera reial, originària de Cuba.

 

Parts de la palmera

Arrels. Neixen de la base del tronc i absorbeixen l’aigua i els nutrients.

Tronc. El tronc de la palmera es coneix amb el nom d’estípit. Els troncs són alts, rectes i forts gràcies a l’anell que s’hi forma.

Fulles. La fulla es coneix amb el nom de palma. Neixen a la part superior del tronc. Hi ha diversos tipus de fulles, però en general hi podem distingir les següents parts: la beina, el pecíol i els folíols.

Flors. Són molt petites i passen gairebé desapercebudes a l’ull humà. Solen ser verdes o blanques.

Fruits. Els fruits de la palmera canvien segons el tipus de palmera. Algunes palmeres produeixen dàtils i del cocoter neixen els cocos.