Jardins i plantes

Els patis de les cases es tancaven amb reixes de ferro i s’hi accedia per una portalada força alta que estava decorada amb motius colonials. A través de patis i jardins, l’indià volia tornar a contemplar el paisatge tropical de Cuba i per això no hi faltava l’aigua ni la vegetació, que era molt abundant. Hi havia fonts, petits llacs, camins i tot tipus de plantes exòtiques.

Les plantes que es conreaven dins dels patis eren les mateixes que es plantaven dins dels jardins cubans, però no totes eren originàries de Cuba. Per exemple, hi havia el taronger de Louisiana, originari dels Estats Units, les buguenvíl·lies, que provenen d’Amèrica del Sud, i altres plantes com el castanyer d’Índia, els hibiscs, les fúcsies, les magnòlies o el bambú.

Quan els indians més rics volien construir un pati o un jardí més gran, encarregaven el disseny de parcs a diversos arquitectes. A Catalunya alguns dels parcs més coneguts són el Parc Güell de Barcelona, encarregat per l’indià Eusebi Güell a l’arquitecte Antoni Gaudí, i el Parc Samà, dins dels municipis de Cambrils i Montbrió del Camp, promogut per l’indià Salvador Samà i construït per Josep Fontserè i Mestre.