icona

Els indians

Els indians / La cuina dels indians

La cuina dels indians

Els aliments vinguts d'Amèrica van canviar la manera de cuinar a Catalunya, però l’aportació dels indians a la cuina catalana va ser reduïda. De Cuba els indians van portar la cuina criolla, que era la típica de l’illa. A Cuba, els criolls eren els descendents dels europeus nascuts en terres americanes i la cuina criolla era el fruit de la barreja de les diferents cultures de l’illa: els indígenes americans, els esclaus negres i els emigrants espanyols.

L'arròs a la cubana

Segurament que alguna vegada has menjat —o has vist menjar— un plat d’arròs blanc amb salsa de tomàquet i un ou ferrat. És l’arròs a la cubana i es tracta del plat més popular que van dur els indians de Cuba. En la cuina cubana, l’arròs és un ingredient fonamental que acompanya tots els plats i sovint se sol menjar amb fesols negres i carn picada. A vegades, l’arròs a la cubana s’acompanya també amb plàtan fregit.

Altres plats indians

Un dels costums que van introduir els indians va ser el consum de moniato, que es mengen durant la tardor, quan celebrem la Castanyada. També es va fer popular l’ajiaco, que és una sopa típica de diversos països del Carib i l’Amèrica Central. A Cuba, el caldo es prepara amb carn de vaca o bou, carn de porc, blat de moro, plàtans, moniatos, llimones i diverses espècies.

Alguns altres plats i productes popularitzats pels indians a Catalunya van ser la vedella amb salsa de tomàquet, el porc al chilindrón —porc amb un sofregit de ceba, tomàquet i pebrot—, la sopa de farina de patata o el pastís de cacau.

De totes maneres, la gran aportació dels indians a la cuina de Catalunya va ser el costum d’allargar la sobretaula, un cop ja s’havien fet les postres. Dels indians, els catalans sobretot han heretat la cultura del puro, el cafè i la copa de licor.