EN | ES | IT | CA

Projecte d'Itinerari Cultural del Consell d'Europa:
“Patrimoni Postcolonial Europeu”
Saber més


La Xarxa

La Xarxa Internacional de Municipis Indians i Patrimoni Postcolonial Europeu es defineix com una associació internacional composta per institucions públiques i entitats socials i culturals interessades en la preservació i difusió de la memòria històrica i les cultures colonials retornades a les metròpolis europees.

Què és un Itinerari Cultural del Consell d'Europa?

El Programa dels Itineraris Culturals del Consell d'Europa és un projecte regulat per un Acord Parcial Ampliat (tractat) en el qual participen el Consell d'Europa (CdE), la Comissió Europea (CE) i fins a 31 estats (cada any s'hi van sumant nous països). Es regeix per la Resolució del Consell de Ministres/Res (2013) 67, de data 2013.12.18 del CdE, pel qual es confirma l'Acord Parcial Ampliat (EPA) dels Itineraris Culturals, subscrit el 2010: CM/Res (2010) 52 i 53.

  • L'objectiu central d'aquest Programa és contribuir a la promoció de la identitat i la ciutadania europees a través del coneixement i la consciència del patrimoni comú d'Europa, i al desenvolupament de vincles culturals i el diàleg dins d'Europa, així com amb altres països i regions. Persegueix donar forma a un espai cultural comú, mitjançant el desenvolupament de rutes culturals amb l'objectiu de fomentar la sensibilització sobre el patrimoni, l'educació, la creació de xarxes, la qualitat i el turisme sostenible transfronterer i altres activitats relacionades.

  • Un Itinerari Cultural del Consell d'Europa és un projecte de cooperació en l'àmbit del patrimoni cultural, educatiu i turístic d'Europa, orientat a l'elaboració i promoció d'un o diversos itineraris basats en una ruta històrica, un concepte cultural, una figura o fenomen amb una importància transnacional i significat per a l'enteniment i el respecte dels valors comuns europeus. Pot ser una ruta física o una xarxa d'enclavaments patrimonials. Un total de 33 Itineraris culturals, dedicats a diversos temes del patrimoni cultural (arquitectura, art, prehistòria, personatges històrics, rutes religioses, cultures tradicionals...) posseeixen actualment aquest esment del Consell d'Europa.

  • Quins són els avantatges de la marca?

    • La certificació és gratuïta i constitueix una marca que compta amb el suport del Consell d'Europa.
    • Es tracta d'una marca de qualitat per al patrimoni cultural i el turisme.
    • Dona visibilitat i prestigi en l'àmbit internacional.
    • Facilita el desenvolupament de xarxes i contactes des del punt de vista regional i internacional.
    • Desenvolupa programes de formació per a professionals.
    • Facilita les activitats conjuntes entre institucions i xarxes.
    • És una marca ben posicionada i amb partenariats establerts per optar a finançament europeu (Interreg, Cosme, Erasmus...).

  • Siguin part
    de la nostra
    Història

Per què el projecte d'Itinerari Cultural Europeu “European Post-Colonial Heritage”?

El Patrimoni Postcolonial Europeu com a Recurs Cultural i Turístic

Europa disposa d'un ingent patrimoni cultural, amb infinitat d'expressions culturals, heretat de les migracions a les colònies esdevingudes durant les edats moderna i contemporània.

Arquitectures inspirades en les ciutats i paratges colonials d'Amèrica, Àfrica, Oceania i Àsia, músiques tamisades pels fluxos d'anada i tornada, productes colonials que, com el tabac o la xocolata, van generar ritus i conductes socials, tradicions i memòries històriques d'aquells que van emigrar i que un dia (especialment al llarg del segle XIX i part del XX) van retornar, van donar lloc a una cultura postcolonial d'enorme interès i influència en la vida social, cultural i econòmica de les metròpolis d'origen.

En l'actualitat, infinitat de ciutats i regions d'Europa guarden la memòria i l'herència d'un passat colonial i migratori centenari que ha forjat el que avui som, el que avui és Europa, amb les seves romàntiques virtuts i, moltes vegades, amb els seus errors històrics.

No hi ha dubte que la cultura europea deu molt al que ha rebut des de les seves colònies i zones d'emigració... En els últims anys, l'herència postcolonial retornada (especialment des de l'inici dels processos de descolonització) està sent reivindicada per nombroses ciutats i llocs.

Actualment, museus, centres de memòria històrica sobre les emigracions europees, ciutats i regions emissores d'emigrants –a on van retornar capitals, cultures i persones–, fires i festivals multiculturals i diverses institucions polítiques i socioculturals, rememoren aquest passat (no tan llunyà), activant una intensa activitat cultural i turística de gran repercussió i interès, ja que constitueix ja un nou nínxol d'oferta turística.

A més, en diferents zones d'Europa van sorgint iniciatives per potenciar el treball en xarxa amb l'objecte de generar rutes i productes turístics consolidats (patrimonials, gastronòmics, musicals...), per generar sinergies i compartir experiències. Les destinacions i activitats culturals al voltant de les cultures postcolonials són, sens dubte, un recurs que pot i ha de ser explorat i explotat a l'Europa del segle XXI.

L'entitat impulsora de la candidatura

La Xarxa de Municipis Indians de Catalunya neix el 2005!!! per iniciativa de l'Ajuntament de Begur (Girona), amb l'objectiu d'investigar, identificar i difondre el patrimoni material i immaterial dels indians/americanos de Catalunya.

Així mateix, la Xarxa també pretén explorar la potencialitat d'aquest patrimoni com a producte turístic i cooperar en el desenvolupament conjunt d'activitats entre els pobles i ciutats emissors d'emigrants a les antigues colònies d'Europa, especialment durant els segles XVIII i XIX.

Actualment, formen part de la Xarxa 11 municipis: Arenys de Mar, Begur, Blanes, Calonge-St. Antoni, Lloret de Mar, Palafrugell, Sant Pere de Ribes, Sitges, Torredembarra, Tossa de Mar i el districte de Sant Andreu de Barcelona.



Adhesió


La XARXA INTERNACIONAL DE MUNICIPIS INDIANS I està oberta a totes les institucions que gestionen aquest Patrimoni Europeu al llarg i ample dels països que conformen el Consell d'Europa, siguin aquestes de la naturalesa que siguin (públiques o privades). Igualment, totes les entitats que estudien, protegeixen, col·laboren o difonen els valors del Patrionio postcolonial poden formar part de la xarxa.

Igualment, totes les entitats que estudien, protegeixen, col·laboren o difonen els valors del Patrionio postcolonial poden formar part de la xarxa.

mb l'adhesió a aquesta xarxa, les entitats se sumen a la CANDIDATURA D'ITINERARI CULTURAL DEL CONSELL D'EUROPA, donant suport d'aquesta manera el reconeixement d'aquest Patrimoni Cultural com a part de l'herència comuna dels pobles del Consell d'Europa, amb valors culturals i turístics d'acord amb els recollit en l'Acord Parcial Ampliat sobre Itineraris Culturals del Consell d'Europa.
(https://www.coe.int/en/web/culture-and-heritage/cultural-routes).

L'adhesió es realitza en dos senzills passos:

1r. Es remet la carta de sol·licitud a la xarxa, qui respon a l'interessat en un breu termini de temps.
2n. Després de l'acceptació com a nou soci, s'envia un Acord de govern que certifica l'adhesió del peticionari, qui és incorporat -com a membre de ple dret-, en la primera Assemblea General de l'Associació.

Els documents s'han de completar i remesos a info@municipisindians.cat


I FÒRUM INTERNACIONAL DE MUNICIPIS INDIANS i PATRIMONI POSTCOLONIAL EUROPEU
Lloret de Mar, 20-21 setembre 2018

Lloc: Biblioteca Municipal de Lloret de Mar (Plaça Pere Torrent)

PROGRAMA (Descarregar)

Patrocinadors

Inscripció

I FÒRUM INTERNACIONAL DE MUNICIPIS INDIANS i PATRIMONI POSTCOLONIAL EUROPEU
Lloret de Mar, 20-21 Setembre 2018

Biblioteca Municipal de Lloret de Mar (Plaça Pere Torrent)

Si us plau, marqui la casella corresponent si té intenció d'assistir:

Sí, assistiré al sopar oficial del Fòrum

Sí, assistiré a la visita guiada a Lloret de Mar



PROTECCIÓ DE DADES: D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999 de 13 de desembre de Protecció de Dades de Caràcter Personal (LOPD), la informació facilitada per l'Usuari serà processada exclusivament amb l'objectiu esmentat en el formulari d'inscripció.


Hotel Delamar

Av. Just Marlès, 21-23
17310 LLORET DE MAR
Tel. +34 972 36 51 88
info@hoteldelamarlloret.com
www.hoteldelamarlloret.com




Habitació doble. Allotjament i esmorzar B&B: Eur 76,50
Habitació individual. Allotjament i esmorzar B&B: Eur 61,50
Habitació doble - Mitja pensió, dinar 20/09: Eur 96,90
Habitació individual -Mitja pensió, dinar 20/09: Eur 81,90
Dinar dia 20/09 : 18 € (begudes a part)
La inscripció inclou la participació al Fòrum, els coffee breaks i el sopar institucional.
L’allotjament i els àpats van a càrrec de cadascú.

IMPORTANT: Els participants tenen que realitzar la reserva de la seva habitació i àpats que desitgin assenyalant que és per a la participació al FÒRUM INTERNACIONAL DE MUNICIPIS INDIANS I PATRIMONI POSTCOLONIAL EUROPEU del 20 i 21 de setembre 2018.